Bail – Blood Red Stains

Heavy Rock met stoner/swamp invloeden. Het klinkt bekend in de oren en dat doen de nummers die te horen zijn op de demo cd van de Nederlandse band Bail dan ook. Dat de heren niet gaan voor de originaliteitsprijs met Blood Red Stains moge duidelijk zijn. Dat er een bijna on-Nederlands sfeertje wordt gecreƫerd en een net stukje muziek gemaakt, dat staat ook als een paal boven water.

Ik heb me wel weten te vermaken met dit schijfje van Bail . Het is allemaal een beetje te ingehouden en ingetogen om echt bij uit je dak te gaan. Het southern rock sfeertje zit er echter prima in en vooral de gitaren klinken bijzonder lekker. Vier nummers kent de cd en het kwartiertje muziek vliegt voorbij. Het is muziek om in te wonen, zou mijn broer gezegd hebben. Sfeerbepalend en krachtig maar ingetogen, af en toe bijna verlegen en met een ouderwets blues gevoel.

In Bail hebben drie ervaren musici elkaar gevonden. De gebroeders Marco en Edwin Vreeman en drummer Pierre Denissen staan on stage en op cd hun mannetje. Dat is dan ook van deze demo af te horen. Niks op aan te merken en dus briljant? Nee dat is nu ook weer niet het geval. Daarvoor bewandelt men een beetje teveel de veilige en bekende weg en wordt te weinig muzikaal risico genomen. Met de wat doffe productie en dito microfoongeluid probeert men waarschijnlijk een authentiek sfeertje op te roepen, maar bij mij werkt dat niet helemaal. Met wat meer helderheid, directheid en tempo had men meer verwoestende hoogten bereikt.

Blood Red Stains is een hele aardige demo, die met wat meer en gevarieerd materiaal erbij zeer zeker prima het hart van een volledige cd kan vormen. Met een iets vollere live agenda erbij heeft Nederland er dan weer een band bij, die er mag zijn! Deze demo luistert lekker weg en is wat dat betreft een goeie start.

Door Remi Peterse

91